Víte, že sušené ovoce je mnohem zdravější alternativa sladkostí (bonbónů, oplatek a sušenek), a že byste si je měli dopřát častěji, například v kombinaci s ořechy, mandlemi či arašídy? Můžete je samozřejmě zakoupit ve specializovaných obchodech, ale jistou možností je sušení plodů přímo z vlastní úrody, anebo z ovoce čerstvého – třeba od farmářů, ideálně v BIO kvalitě.
Moderní domácnost se sušičkou na ovoce
Dříve se ovoce sušilo zejména na podzim a v zimě, například hrušky a jablka v podobě tzv. „křížal“ bývaly velmi často k dispozici dětem jako jediná sladkost, a nutno podotknout, že také i díky tomu byli lidé zdravější, energičtější a spokojenější. Jediným problémem, na který se muselo dbát, byl rozvoj plísní. Bylo nutné sušit nakrájené plátky v teplém a suchém prostředí, což bylo tehdy možné zejména nad pecí. Moderní domácnosti jsou odkázané na sušičky ovoce. Jsou konstruované tak, aby si poradily jak s plísněmi, tak i se ztrátou vitamínů, ke kterým dochází zejména za vyšších teplot. Není ovšem sušička jako sušička. Jestliže se této činnosti chcete věnovat, musíte být do problému blíže zasvěceni a prostudovat některé materiály, například jak sušit ovoce, které vám poskytnou to, co je zapotřebí.